Pinskukisat 2020 tulee - Ensiapuvastaavan terveiset

Tiistai 10.3.2020 klo 13.01 - Suvi Kulmala


Ajattelin tähän alkuun hieman kertoa itsestäni, jotta saatte vähän mielikuvaa siitä kuka täällä kirjoittelee. Minun nimi on Suvi ja olen 20- vuotias. Koulutukseltani olen lähihoitaja ja tällä hetkellä työskentelen Turun kotihoidossa. Pinskukisoissa toimin yhtenä ensiapuvastaavista ja ohjelman ensiaputoiminnasta vastaan myös isolta osin.

Ensiaputoiminta onkin Pinskukisoissa yksi iso osa ohjelmasisältöä.
Ensiaputaidot ovat tärkeitä jokaiselle, eikä niitä tänäpäivänä paljoa opeteta esimerkiksi kouluissa. Siksi haluammekin jakaa perustason ensiapuoppeja toiminnassa mukana oleville lapsille ja nuorille, etenkin kun monesti leiritilanteissa voi sattua ja tapahtua. Tällöin on hyvä että jokainen osaa toimia näissä tilanteissa, vaikka tietenkin joka tapahtumassa on nimetyt ensiapuvastaavat, jotka vastaavat toiminnan turvallisuudesta yhdessä leiripäällikön kanssa.

IMG_02310_1.jfif

Mitä sitten ensiaputoiminta Pinskukisoissa pitää sisällään? Kuten muussakin ohjelmassa, tämäkin ohjelma-alue on suunniteltu ikäryhmittäin.

  • 7-9 vuotiailla ensiaputaidot on sisällytetty aistirastirataan joka itsessään pitää sisällään myös muutakin kuin ensiapuoppeja. Toiminnot ovat yksinkertaisia ja niissä harjoitellaan sitä kuinka käytännössä voidaan esimerkiksi nilkan nyrjähdys hoitaa luonnon helmassa.
  • 10-12 vuotiailla toiminnot ovat hieman haastavampia ja heillä ne painottuvat omaan EA-rastirataan. Tässä tarkoituksena on opetella hahmottamaan, kuinka toimia esimerkiksi onnettomuustilanteessa ja kuinka luokitella vammat eri kiireellisyysjärjestykseen.
  • 13-15 vuotiaille on suunniteltu oma luentotyyppinen EA-piste, jonka jälkeen he pääsevät toteuttamaan oppimiaan taitoja yhdessä 10-12 vuotiaiden kanssa heidän rastiradallaan.

Itse innolla odotan sitä, kuinka lapset näistä suoriutuvat. Uskon että vaikka haasteita tulisi, niin jokainen onnistuu. Vaikka ei onnistuisikaan täydellisesti, on ainakin tehnyt sitä, mikä Pinskukisoissa on ideana; kisata itseään vastaan, sekä haastaa itseään!